T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAKIRKÖY - Bakırköy Özyazıcı Özel Eğitim Meslek Lisesi

TARİHÇE

 

OKULUMUZUN TARİHİ

      1889 yılında Sadrazam Kamil Paşa döneminde, Maarif Nazırı Münif Paşa tarafından, Sultan Ahmet semtinde, bugünkü Marmara Üniversitesi Rektörlüğünün bulunduğu binada açılmıştır. Okulun ilk müdürü Ticaret Mektebindeki görevinden ayrılan Avusturya'lı Mösyö Grati Efendi' dir. Grati Efendi´nin vefatınında sonra okul müdürlüğü görevine oğlu Lui Grati getirilmiştir. Okul öğrenci azlığı ve ilgisizlikten dolayı sık sık yer değiştirmiş, Darülaceze, Çocuk Esirgeme Kurumu vb. kuruluşların bünyesinde faaliyetlerine devam etmiştir. Lui Grati' den sonra okul müdürlüğüne okulun eski öğretmenlerinden Hüseyin Sabri Bey getirilmiştir. Okul 1926 yılında öğrenci azlığı ve ilgisizlikten dolayı kapanmıştır.

      1944 yılında, Sağırlar Tenasüt Cemiyeti, Aksaray'da ahşap bir binada Sağırlar Okulunu yeniden açmaya muvaffak olmuştur. Fakat bu kurum okuldan ziyade dernek faaliyeti olarak sınırlı kalmıştır. Okulda Doktor Kip, Oral (konuşma) metodu ile işaret metodunu kullanarak eğitim yapmıştır.

      1952´de Mevlanakapı´da Mevlanakapı Sağırlar Okulu adı altında, planlı eğitim faaliyetlerine başlayan okulumuz, 1953 yılında Milli Eğitim Bakanlığı´na devredilmiş ve Yıldız Sarayı bünyesindeki yeni yerine nakledilmiştir. Bu nedenle ismi evvela 1953 yılında, "Yıldız Sağırlar Okulu", daha sonra da  "Yıldız Sağırlar Okulu ve Yetiştirme Yurdu" olarak değiştirilmiştir.

      20 Eylül 1983 yılına kadar bu binada eğitim ve öğretimini sürdüren okulumuz bu tarihten itibaren içinde bulunduğumuz eski Vatan Mimarlık ve Mühendislik Okulu binasına taşınmıştır. Okulun adı önce Fatih Sağırlar Okulu olarak değiştirilmiştir. Daha sonra, 20 Şubat 1992 tarihinde Fatih İşitme Engelliler Okulu, 24 Mayıs 1993 tarihinde de Mimar Sinan İlkokulu ve Sanat Ortaokulu, 16 Ağustos 1997 gün ve 4386 sayılı kanunla Mimar Sinan İşitme Engelliler İlköğretim Okulu adını almıştır. 1995-1996 öğretim yılında okul bünyesinde Çok programlı Lise açılmıştır. Bu lise daha sonra müstakil okul müdürlüğü haline getirilerek 2002 yılında adı Fatih İşitme Engelliler Meslek Lisesi adını almış ve sonrasında 2008 yılında lisenin adı Fatih Özel Eğitim Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir.

2014-2015 Eğitim öğretim yılında Büyükçekmece Tepekent mevkisine taşınmış ve adı Büyükçekmece Özel Eğitim Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir

2022-2023  Eğitim öğretim yılında Bakırköy Yenibosna mevkisine taşınmış ve adı Bakırköy Özyazıcı Özel Eğitim Meslek Lisesi olarak değiştirilmiştir

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.04.2015 - Güncelleme: 12.10.2022 13:05 - Görüntülenme: 5381
  Beğen | 0  kişi beğendi